This executive home in the Christchurch Port Hills underwent some major works including the installation of a new kitchen, a new laundry and new media room. Soundproofing was also on the client's wishlist so solutions were found in the installation of new windows and a ventilation system. The exterior cladding and upper level deck and balustratde were also replaced. 
 
Internally a new kitchen and laundry room was designed in conjunction with kitchen designer Nicky Claridge. Contrasting black and white handle-free cabinetry was chosen for the kitchen and an engineered oak floor.  A white central bench maintains the black and white theme and provides a central entertaining space and the large wallpaper panel behind the clear splashback completes this kitchen's unique look. The laundry was designed to produce an efficient and functional space with maximum storage. 
 
The new media room included an overhead projection on to a specially imported screen from the US which linked to the client's computer network to allow for gaming as well as movies. The hallway was also painted and speciality wallpaper was chosen for redecoration of a further 2 rooms in the house. 
 
Externally the home was reclad on the second storey, the existing polystyrene cladding system was removed and replaced with a barrier to provide bracing and sound and air seals. On top of this the large panel James Hardie Oblique board was chosen to give the traditional shiplap style in keeping with the original building. The decking outside on the upper level balcony was also replaced with a hard wearing and low maintenance synthetic deck material by Outdure. The new balustrade was a bespoke steel to match the traditional look of the building and was manufactured by Christchurch Wrought Iron. 
 
All of the windows were replaced on the upper level of the house. Working with the client and the glass supplier Fairview Windows, the aim was to produce a glass configuration that reduced traffic noise as much as possible. The new windows were installed with sound seals to further reduce sound as much as possible. 
 
A mechanical ventilation system was also installed to allow the internal environment to be well ventillated without opening the windows and doors, creating a quieter and healthier home. 
 
Working with Smith & Sons Christchurch Port Hills to project manage the various renovation works, the client acheived many changes and improvements to their home. 


More Internal photos
Visit Smith & Sons Christchurch Port Hills
@
Request A Quote