This substantial two – storey home overlooking the bay in Kaiteriteri in the Abel Tasman was sold to a couple who loved the location and it’s million-dollar views over the Tasman Sea. The new owners made plans to bring the property up to date, make the most of the sea views and change the layout to better suit their lifestyle.
Working with Smith & Sons Nelson, the renovation plans included changing the bedroom and bathroom layout downstairs whist adding a fourth bedroom, a complete re-clad of the exterior, a new balcony with glass balustrades and an outdoor fireplace, a new kitchen with a two-sided fireplace and new bathrooms. 
When work started one of the first tasks was to remove the exterior cladding and the existing decks. As with any major renovation, there were challenges to overcome and in this case those were mostly around the structural integrity of the house. Once the demolition work had been completed it was discovered that the existing walls weren’t straight, and the house was up to 30mm out of alignment in some areas. A retaining wall was also missing from the original house so a new one had to be constructed and then installed by jacking up the roof and the walls were straightened from top to bottom. The recladding was also an extensive task which has created one of the best features of the house with a the blend of cedar, Titan board and Laminex. 
The project took 13 months from the time that the building consent was issued but was worth the wait as the owners are delighted with their newly renovated home overlooking the bay. The careful design, planning and construction work was headed by Chris Barnett, owner of Smith & Sons Renovations & Extensions, Nelson. 

More External photos
Visit Smith & Sons Nelson
Request A Quote